Close

Oral Presentation - 44

Rare cecum pathologıes as a cause of acute abdomen in children

G Gerçel*, Aİ Anadolulu**, OH Kocaman***
*Şanlıurfa Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
***Harran University Medical Faculty, Pediatric Surgery Department Sanliurfa/Turkey

Aim: We aimed to present cecum pathologies which are the cause of acute abdomen.

Methods: Between January 2015 and June 2019, patients that were operated with the diagnosis of acute abdomen and patients with the primary cecum pathologies were evaluated retrospectively.

Results: There were 8 patients, 5 male and 3 female. The mean age was 7,2 ± 3,4 years. Complaints were abdominal pain and vomiting in all patients. Physical examination was consistent with acute abdomen. Ultrasonography (USG) was performed in 3 patients, computed tomography (CT) in 3 and USG and CT in 2 patients. In the imaging studies, the preliminary diagnosis was considered as 2 patients had acute appendicitis, 2 had invagination (1 due to Meckel diverticulum, 1 with mesenteric cyst), 2 had ileus, 1 had perforated appendicitis and 1 had cecum diverticulum. In surgery, five patients had cecum mass, one had cecum diverticulitis, one had cecum volvulus and one had inflamed necrotic cecum. All patients underwent cecum resection and ileocolonic anastomosis. Histopathologic examination was resulted as Burkitt's lymphoma in 3 patients, cecum diverticulum in 2, duplication of cecumin 1, tuberculosis of cecum in 1, and gangrenous necrosis due to volvulus in 1 patient. The mean follow-up period was 25 months (2 months-4 years). Follow-up was uneventful. No recurrence was detected in the patients with lymphoma in the follow-up period.

Conclusion: Primary cecum pathologies are very rare. However, as in the presented series, preoperative diagnostic difficulties may cause the surgeon to encounter unexpected pathologies during surgery. This leads to lack of standardization in treatment planning. Considering the patients with malignancy in the series, ileocholonic anastomosis with cecum resection is an adequate and appropriate treatment option in children with primary cecum pathology.

Keywords: cecum, acute abdomen, rare

Sözlü Sunum - 44

Çocukta akut karın nedeni olarak nadir görülen çekum patolojileri

G Gerçel*, Aİ Anadolulu**, OH Kocaman***
*Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
***Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Şanlıurfa,Türkiye

Amaç: Bu çalışmada akut karın nedeni olarak görülen çekum patojilerinin sunulması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2015-Haziran 2019 tarihleri arası akut karın ön tanısı ile ameliyat edilen ve primer çekum patolojisi saptanan hastalar geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: 3’ ü kız, 5’i erkek olan toplam 8 hastanın yaş ortalaması 7,2 ± 3,4 ‘tü. Yakınmalar hastaların tümünde karın ağrısı ve kusmaydı. Fizik muayeneleri akut karın ile uyumluydu. 3 hastada ultrasonografi (USG), 3’ ünde bilgisayarlı tomografi (BT) ve 2’sinde de USG ve BT ile değerlendirme yapıldı. Görüntüleme tetkiklerinde 2 hastada akut apandisit, 2’sinde invajinasyon ( 1 Meckel divertikülüne bağlı, 1 mezenter kistine bağlı), 2’ sinde ileus, 1’inde perfore apandisit ve 1’inde çekum divertikülü ön tanısı düşünüldü. Ameliyatta 5 hastada çekumda kitle, 1’inde çekum divertiküliti, 1’inde çekum volvulusu ve 1 hastada da inflame nekrotik çekum saptandı. Hastaların tümünde çekum rezeksiyonu ve ilekolonik anastomoz yapıldı. Histopatolojik inceleme 3 hastada Burkitt lenfoma, 2’ sinde çekum divertikülü, 1’inde çekum duplikasyonu, 1’ inde çekum tüberkülozu ve 1 hastada da volvulusa bağlı gangrenöz nekroz olarak sonuçlandı. Hastaların ortalama takip süresi 25 aydı (2 ay-4 yıl). Takipleri sorunsuz seyretti, lenfoma tanılı hastalarda takip sürecinde nüks saptanmadı.

Sonuç: Primer çekum patolojileri oldukça nadirdir. Bununla birlikte sunulan seride de olduğu gibi ameliyat öncesi tanı güçlüğü, cerrahı ameliyat esnasında beklenmedik patolojiler ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Bu da tedavi planlamasında standardizasyon yetersizliğine yol açmaktadır. Serideki malignite tanılı hastalar da göz önünde bulundurulduğunda çekum rezeksiyonu ile ileokolonik anastomoz yapılması primer çekum patolojisi olan çocuklarda yeterli ve uygun bir tedavi seçeneğidir.

Anahtar Kelimeler: çekum, akut batın, nadir

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...