AIM: Gastroschisis is one of the anterior abdominal wall defects with an incidence of 1 / 6000-20,000, and frequently intestines and stomach; rarely genital organs and liver come out of the abdomen through an opening of approximately 2-4 cm to the right of the umbilical cord. In surgical correction, primary repair, silastic silo monitoring and late closure methods were defined. One of the surgical options was first described in 1993 and Bianchi et al. popularized this primary reduction method. In appropriate cases, it is performed by the application of and it middle bowel reduction without anesthesia. In this study, we present our experience with patients with gastrochisis anomaly treated with Bianchi method.
MATERIALS AND METHODS: The patients who were hospitalized in our clinic with the diagnosis of the anterior abdominal wall defect between 2010 and 2018 were retrospectively analyzed and the patients treated with Bianchi method were evaluated.
FINDINGS: Between 2010 and 2017, seven patients with gastrochisis were admitted to our clinic. They were treated with Bianchi method without anesthesia at the beginning of the incubator at 0 and 2 hours postnatally. After reduction, the skin was repaired with circumferential suture. The patients underwent conservative follow-up. One patient died due to complications including cardiac anomalies on the first postoperative day. Other cases were discharged with healing.
RESULT: Bianchi method is fast and effective a treatment method that does not require anesthesia in selected cases. With this treatment method, the rapid reduction of the organs outside the abdomen in patients born with gastroschisis has a positive effect on the course of the disease in order to prevent complications such as sepsis, fluid, and heat loss. Therefore, it is recommended to try as the first choice in appropriate cases.
Keywords: Gastroschisis, Bianchi technique, newborn
AMAÇ: Gastroşizis, rastlanma oranı 1/6000-20.000 olan karın ön duvarı defektlerinden biridir ve göbek kordonunun hemen sağındaki yaklaşık 2-4 cm olan açıklıktan sıklıkla barsaklar ve mide, nadiren genital organlar ve karaciğer karın dışına çıkmıştır. Cerrahi düzeltmede primer onarım, silastik silo ile izlem ve geç kapatma yöntemleri tanımlanmıştır. Cerrahi seçeneklerden biri de 1993 yılında ilk defa tanımlandıktan sonra Bianchi ve ark. tarafından popularize edilen primer redüksiyon yöntemidir. Uygun olgularda, anestezi olmadan orta barsak redüksiyonu uygulanması esasına dayanmaktadır. Bu çalışmada Bianchi yöntemi ile tedavi edilen gastroşizis anomalisi olan hastalarımızla ilgili deneyimimiz sunulmuştur.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2010- 2018 yılları arasında karın ön duvarı defekti tanısı ile kliniğimizde yatmış olan hastalar retrospektif olarak incelenmiş ve Bianchi yöntemi ile tedavi edilen gastroşizis olguları incelenmiştir.
BULGULAR: 2010-2018 yılları arasında kliniğimize gastroşizis tanılı 7 olgu yatırılmıştır. Postnatal 0 ile 2. saatlerinde küvez başında anestezi uygulanmadan Bianchi yöntemi ile tedavi edilmiştir. Redüksiyon sonrası cilt çevresel dikiş ile primer onarılmıştır. Hastalar işlem sonrası konservatif izleme alınmıştır. Bir olgu postoperatif birinci gününde kardiyak anomalilere bağlı komplikasyon nedeni ile ex olmuştur. Diğer olgular şifa ile taburcu edilmiştir.
SONUÇ: Bianchi yöntemi seçilmiş gastroşizis olgularında kullanılabilen anestezi ihtiyacı gerektirmeyen hızlı ve etkili bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemiyle, gastroşizisli doğan olgularda hızlı bir şekilde karın dışındaki organların redükte edilmesi; sepsis, sıvı ve ısı kaybı gibi komplikasyonları engellemesi açısından hastalığın seyrinde olumlu bir etki göstermektedir. Bu yüzden uygun olgularda ilk tercih olarak denenmesi önerilir.
Anahtar Kelimeler: Gastroşizis, Bianchi tekniği, yenidoğan