AIM: Tracheobronchial foreign body aspiration (FBA) is a potentially life-threatening event because it can block respiration by obstructing the airway, thereby impairing oxygenation and ventilation. FBA in children may be suspected on the basis of a choking episode if such an episode is witnessed by an adult or remembered by the child. In contrast, the clinical presentation of unwitnessed FBA may be subtle, and diagnosis requires careful review of the history, clinical assessment, and the judicious use of radiography and bronchoscopy.
MATERIALS AND METHODS: Medical records of pediatric patients with suspected FBA who underwent rigid bronchoscopy between January 1997 and January 2019 was reviewed retrospectively. The patients were evaluated in terms of age, sex, time of presentation, symptoms at presentation, physical examination findings, radiologic investigations, type, and location of foreign body, and duration of stay in the intensive care unit.
FINDINGS: A total of 649 patients were included in the study. Two hundred thirty-three patients (45.2%) were female. The mean age was found as 28.3 (range, 8-232) months. The most common (81.7%) symptoms at presentation were sudden onset of coughing and respiratory distress. Aspirated materials are mostly organic (91.8%). Atelectasis or hyperinflation on plain radiograph did not give information about the location of the foreign body. The most frequent location of the foreign body was the right main bronchus. One patient underwent left total pneumectomy because of retention of aspirated grass inflorescence for a period of ten years.
RESULTS: Once the diagnosis of FBA has been suspected, the foreign object must be removed as quickly as possible because of the life-threatening nature of the event. Laryngeal or tracheal foreign bodies require particularly urgent management.
Keywords: Bronchoscopies, foreign body, aspiation
AMAÇ: Trakeobronşial yabancı cisim aspirasyonu (YCA) hava yolu obstrüksiyonu sonucu oksijenizasyonu ve ventilasyonu engellemesi nedeniyle hayatı tehdit edici potansiyele sahiptir. Çocuklarda YCA, bir erişkin tarafından gözlenen veya çocuğun kendisi tarafından hatırlanan bir boğulma epizodu varlığında şüphelenilmesi gereken bir durumdur. Böyle bir epizod kimse tarafından gözlenmemişse ve/veya klinik şüpheli ise, tanı, anamnez, klinik değerlendirme ve redyoloji ve bronkoskopi gibi yöntemlerle kesinleştirilmelidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 1997 ile Haziran 2019 arasında, YCA düşünülen ve rijid bronkoskopi yapılan hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar, yaş, cinsiyet, başvuru zamanı ve yakınmaları, fizik muayene bulguları radyolojik incelemeler, yabancı cismin yeri ve türü ile yoğun bakımda kalış süreleri açısından değerlendirilmişlerdir.
BULGULAR: Çalışmaya 649 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 233’ü kızdır (%45.2). Ortalama yaş 28. 3 (8-232) aydır. En yaygın semptom (%81.7) ani ortaya çıkan öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Aspire edilen materyaller çoğunlukla organiktir (%91.8). Akciğer alanlarındaki havalanma farklılığı yabancı cismin yeri konusunda bilgi verici olmamıştır. Yabancı cismin en sık görüldüğü yer sağ ana bronştur. Bir hastaya 10 yıl önce aspire ettiği pisipisi otu nedeniyle sol pnömonektomi uygulanmıştır.
SONUÇ: YCA’nun hayatı tehdit edici niteliği dolayısı ile tanıdan şüphelenildiğinde yabancı cisim en kısa sürede çıkarılmalıdır. Laringeal ve trakeal yabancı cisimler daha da hızlı girişim yapılması gereken durumlardır.
Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, yabancı cisim, aspirasyon