Close

Poster - 113

Is every invagination detected on ultrasonography an actual invagination?

Hİ Tanrıverdi, FB Şimşek, Ö Yılmaz, C Günşar, A Şencan, C Taneli, A Genç
Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey

Introduction:Invaginations are common in childhood.Ultrasonography(US) is used both in diagnosis and treatment.US guided hydrostatic reduction(HR) has been widely and successfully used in treatment of invaginations.In this study, we presented our experience of invagination in our clinic.

Material and method:The records of the patients who were hospitalized for invagination in our clinic between 2015-2019 were reviewed retrospectively.

Results:A total of 140 patients(F/M=45/95; mean age=27.8±27.7 (2-120) months) were evaluated.The most common complaints were abdominal pain(n=104), vomiting(n=88) and restlessness(n=71).The most common examination findings; sensitivity(n=82), distension(n=27) and bloody stool(n=26) at rectal examination.Physical examination was also normal in 34patients.By US imaging; ileocecal invagination in 94patients, ileoileal invagination in 33patients and colocolic invagination in 13patients were detected. At their first admission, invagination resolved spontaneously in 17patients without any reduction at US, while another 12patients were operated without reduction due to their clinical findings.111patients underwent US guided HR with SF; while 94were successful, 17were unsuccessful and patients underwent surgery.

No recurrence was detected in 111patients during the follow-up, while invagination recurred one time at 20patients, two times at 8patients and three timse at one patient at early period (in same admission) or late period.There was no recurrence in patients who had spontaneous reduction, while recurrence occurred in two patients who underwent surgery and HR was performed.Thirty of the 39recurrent invagination were successfully reduced with HR and 9were underwent surgery.A total of 85patients were treated with 115successful HR and 38patients were underwent surgery.29manual ileocecal reductions, 4ileocecal resections and 4Meckel-induced and 1 polyp-induced invagination resections were performed.

Conclusion:In 12%(n=17) of patients admitted to our clinic, invagination was spontaneously reduced and did not recur.On the other hand, we have a high success rate of 85%(n=94) in HR cases.34patients(24%) physical examination were normal.We believe that recent widespread use of US and routine appliance to most of patients admitted to the emergency department is effective and that some of patients with invagination were not actually invagination, but were detected incidentally during bowel movements.

Keywords: Invagination, ultrasonography, hydrostatic reduction

Poster - 113

Ultrasonografide saptanan her invajinasyon, gerçek invajinasyon mu?

Hİ Tanrıverdi, FB Şimşek, Ö Yılmaz, C Günşar, A Şencan, C Taneli, A Genç
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa

Giriş: İnvajinasyonlar, çocukluk döneminde oldukça sık görülür. Ultrasonografi (US) hem tanıda, hem de tedavide kullanılır. US eşliğinde hidrostatik redüksiyon (HR), invajinasyonların tedavisinde yaygın ve başarılı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kliniğimizin invajinasyon deneyimi sunulmuştur.

Materyal ve metod: 2015-2019 yılları arasında kliniğimizde invajinasyon nedeniyle yatırılarak izlenen olguların kayıtları geriye yönelik olarak incelendi.

Bulgular: Toplam 140 hasta (K/E=45/95; yaş ortalaması=27,8±27,7 (2-120) ay) değerlendirilmeye alındı. En sık başvuru şikayetleri, karın ağrısı (n=104), kusma (n=88) ve huzursuzluk (n=71); en sık muayene bulguları ise; hassasiyet (n=82), distansiyon (n=27) ve rektal tuşede kanlı gaita (n=26) idi. 34 hastanın ise fizik muayenesi olağandı. US’de, 94 hastada ileoçekal, 33 hastada ileoileal, 13 hastada ise kolokolik invajinasyon saptandı. İlk başvuruda 17 hastada US’de redüksiyona başlanmadan invajinasyonun spontan düzeldiği görüldü, diğer bir 12 hasta ise klinik bulgularından dolayı redüksiyon denenmeden operasyona alındı. 111 hastaya ise US eşliğinde SF ile HR denendi, 94’ünde başarılı olunurken 17’sinde başarısız olundu ve hastalar operasyona alındı.

İzlemde 111 hastada hiç nüks saptanmazken 20 hastada 1 kez, 8 hastada 2 kez ve 1 hastada da 3 kez invajinasyon erken (aynı yatışta) ya da geç dönemde tekrar etti. Spontan redüksiyon saptanan hastalarda hiç nüks gelişmezken opere edilen 2 hastada nüks gelişti ve HR uygulandı. Toplam 39 nüks invajinasyondan 30’u HR ile başarılı olarak redükte edildi, 9’u opere edildi. Toplam 85 hasta, 115 başarılı HR ile tedavi edilirken, 38 hasta opere edildi. Operasyonlarda 29 manuel ileoçekal redüksiyon, 4 ileoçekal rezeksiyon, 4 Meckel’e, 1 de polibe bağlı invajinasyon rezeksiyonu uygulandı.

Sonuç: Kliniğimize başvuran hastaların %12 (n=17)’unda invajinasyon spontan redükte olmuş ve bir daha da tekrar etmemiştir. Öte yandan HR uygulanan olgularda %85 (n=94)’lik yüksek bir başarı oranımız bulunmaktadır. 34 hastanın (%24) ise muayenesi olağandır. Bunda son dönemde US’nin çok yaygın olarak kullanılmasının, acil servise başvuran çoğu olguya rutin olarak yapılmasının etkili olduğunu, invajinasyon saptanan hastalarının bir kısmının aslında gerçek invajinasyon olmadığını, rastlantısal olarak barsak hareketleri sırasında saptandığını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: İnvajinasyon, ultrasonografi, hidrostatik redüksiyon

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...