Close

Oral Presentation - 54

Pediatric Trauma in Somalia

Y Yılmaz
University of Health Siciences, Kartal Lütfi Kırdar Health Training and Research Centre, Department of Paediatric Surgery, Istanbul, Türkiye

Purpose: Trauma is a serious cause of child mortality worldwide. In Africa, the majority of surgical diseases in children are traumatic injuries. There is no data on child trauma in Somalia, a region of war and terror.

Methods: Hospital records of trauma cases between September 2018 and March 2019 in pediatric surgery department of Somali Training and Research Hospital were reviewed retrospectively.

Results: The mean age of 39 traumatized children was 7.18 years (± 4.15 years). Seven of them (51.3%) were male and 19 (48.7%) were female. Twenty-two (56.2%) patients had burns, 6 (15.4%) gunshot wounds, 4 (10.3%) blunt trauma, 4 (10.3%) traffic accidents, 2 (5.1%) were bomb injured and 1 (2.6%) was stabbed. Of the 22 burn patients, 13 were flame burns. Twelve of the flame burns were female. While girls had higher burn trauma, boys had the highest number of gunshot wounds and bombs. Two (5.1%) of the patients were mortal, including a 2-month-old girl with flame burn and a 10-month-old boy with scald burn.

Discussion: Trauma and congenital anomalies constitute the majority of pediatric surgery cases in Africa. In developed countries and Turkey, the biggest part of the child trauma consist of traffic accidents of and falls, whereas burns and gunshot wounds are the most in Somali. The lack of high-rise buildings and playgrounds and the fact that only a small amount of traffic in the capital in the country were the main reasons that fall and traffic accidents are low. The fact that cooking in the country is done on the fire and the children take an active role in this matter, especially the girls wearing long nylon clothes are major factors in the formation of these burns. Bullet and bomb injuries seen in the second place are important because of being a war and terror zone. The difference in the cause of trauma seen in boys and girls is due to sociocultural characteristics.

Keywords:

Sözlü Sunum - 54

Somali de Çocuk Travmaları

Y Yılmaz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Lütfı Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahi Kliniği, İstanbul, Türkiye

Amaç: Tüm dünyada travma çocuk ölümlerinin ciddi bir nedenidir. Afrikada, çocuklarda cerrahi hastalıkların büyük bölümünü travmaya bağlı yaralanmalar oluşturmaktadır. Bir savaş ve terör bölgesi olan Somali’ de çocuk travmaları ile ilgili hiçbir veri bulunmamaktadır.

Gereç ve Yöntem: Somali’de bir eğitim ve araştırma hastanesinde Eylül 2018-Mart2019 arasında çocuk cerrahisi servisinde yatırılarak tedavi edilen travmalı olguların tüm hastane kayıtları geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: Yedi aylık sürede tedavi edilen 39 travmalı çocuğun ortalama yaşı 7,18 yıl (±4,15 yıl) olup 20’si (% 51,3)erkek, 19’u (%48,7) kız idi. Hastaların 22’si (%56,2) yanık, 6’sı (%15,4) ateşli silah yaralanması, 4’ü (%10,3) künt travma, 4’ü (%10,3) trafik kazası, 2’si (%5.1) bomba yaralanması ve 1’i (%2,6) bıçaklanmaydı. 22 yanık hastasının 13’ü alev yanığıydı. Alev yanıklarının 12’si kız hastaydı. Kız çocuklarda yanık travması daha yüksek iken erkek çocuklarında ateşli silah yaralanması ve bomba yaralanması daha yüksekti. Alev yanığı olan 2 aylık kız çocuğu haşlanma yanığı olan 10 aylık erkek çocuk olmak üzere hastaların ikisi (%5,1) mortal seyretti.

Sonuçlar: Afrika da çocuk cerrahisi vakalarının en büyük bölümünü travmalar ve konjenital anomaliler oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye de çocuk travmalarının en büyük bölümünü trafik kazaları ve yüksekten düşme oluştururken Somali de yanık ve ateşli silah yaralanmaları oluşturmaktadır. Yüksek binaların ve çocuk parklarının olmaması, ülkede trafiğin sadece başkentte az miktarda olması düşme ve trafik kazası oranının düşük olmasında etkili olduğunu düşündürmektedir. Ülkede yemek pişirmenin ateş üzerinde yapılması ve çocukların bu konuda etkin rol alması bu esnada özellikle kız çocuklarının uzun naylon kıyafetler giymesi bu yanıkların oluşmasında büyük etkendir. İkinci sırada görülen kurşunlanma ve bomba yaralanması savaş ve terör bölgesi olması nedeni ile önemlidir. Kız ve erkek çocuklarda görülen travma nedeni farklılığının sosyokültürel özelliklerden kaynaklandığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...