Close

Oral Presentation - 35

Bronchoscopic treatment of recurrent tracheoesophageal fistula; Is it an effective option?

N Valiyev*, K Karadeniz Cerit*, M Yılmaz Erdaş*, AP Ergenekon**, G Kıyan*
*Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Department of Pediatric Pulmonology, Marmara University School of Medicine, İstanbul

Purpose:Despite technical and surgical improvements, treatment of recurrent tracheoesophageal fistula (rTEF) still remains a challenging problem in pediatric patients. Bronchoscopic closure of rTEF using different agents are described with different success rates in the literature. We aimed to report our results of patients with rTEF treated with chemocauterization using trichloroacetic acid (TCA) and with laser cauterization (LC) followed by fibrin glue (FG) application.

Methods:Nine patients with rTEF were included in the study from 2014 to 2018. Four patients underwent fistula closure with LC followed by FG application, while other four patients had chemocauterization with TCA. In one case both agents were used. Patients were checked for the success of the treatment by bronchoscopy. FG application was performed by LC followed by injection of FG into the fistula. Application of the TCA was made by a TCA soaked sponge for 30 seconds and 3 times each trial.

Results:Nine children with age range 4 month to 5 years (mean 1.5 year) were treated endoscopically. Seven patients had EA with distal TEF and the remaining two patients had H-type TEF as primary pathologies. Among nine patients only in one patient with only laser coagulation with FG application the treatment was successful. In the remaining eight patients all attempts failed. All these patients underwent open surgical closure of the fistula. Seven of them were treated successfully. One patient had recurrence of rTEF. Follow-up ranged between 3 months to 5 years (mean 28 months).There were not acute or late complications related to both endoscopic methods.

Conclusion:The results of this study suggest that endoscopic occlusion of recurrent TEF has a low success rate. Surgical closure is still a standard method with a high success rate. Even endoscopic options are less invasive, it prolongs the period of aspiration and may cause increased pulmonary problems.

Keywords: trichloroacetic acid , bronchoscopy , recurrent TEF, fibrin glue, laser cauterization

Sözlü Sunum - 35

Rekürren trakeoözofageal fistüllü hastalarda bronkoskopik tedavi; etkili bir yöntem midir?

N Valiyev*, K Karadeniz Cerit*, M Yılmaz Erdaş*, AP Ergenekon**, G Kıyan*
*Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim dalı, İstanbul

Amaç: Teknik ve cerrahi gelişmelere rağmen, tekrarlayan trakeoözofageal fistül (rTEF) tedavisi çocuk hastalarda hala zor bir konu olmaya devam etmektedir. Farklı ajanlar kullanılarak rTEF'in bronkoskopik kapatılması, literatürde farklı başarı oranları ile anlatılmıştır. Biz bu çalışmamızda trikloroasetik asit (TCA) kullanılarak kemoterizasyon ile tedavi edilen rTEF ve lazerle koterizasyonu (LK) takiben fibrin yapıştırıcı (FG) uygulaması ile elde ettiğimiz sonuçları bildirmeyi amaçladık.

Yöntem: 2014 ve 2018 yılları arasında rTEF'li dokuz hasta çalışmaya dahil edildi. Dört hastaya LK ile fistül kapanması ve ardından FG uygulaması, diğer dört hastaya ise TCA ile kemokoterizasyon uygulandı. Bir vakada iki ajan birlikte kullanıldı. Hastalar takip amaçlı bronkoskopi ile kontrol edildi. FG uygulaması tekniğinde LK’nu takiben FG fistül içine enjekte edildi. TCA uygulanması, her deneme için 30 saniye ve 3 kez bir TCA ıslatılmış gazlı bez ile yapıldı.

Bulgular: Yaşları 4-5 arasında değişen dokuz çocuk (ort. 1.5 yıl) endoskopik olarak tedavi edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalardan dördü kız, beşi erkek çocuk idi. Takip süresi 3 ay ile 5 yıl arasında (ortalama 28 ay) değişmekteydi. Yedi olguda distal TEF'li EA'ne bağlı ve geri kalan iki hastada olarak H tipi rTEF vardı. LK+FG uygulaması ile tedavi edilen dokuz hastadan sadece birinde tedavi başarılıydı. Diğer sekiz hastada ise tüm girişimler başarısız oldu. Sekiz hastaya fistülün açık cerrahi olarak kapatılması uygulandı ve yedi hastada başarılı olundu. Her iki endoskopik yöntemle ilgili akut veya geç komplikasyon görülmedi.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, tekrarlayan TEF'in endoskopik kapatılmasının düşük başarı oranına sahip olduğunu göstermektedir. Cerrahi kapatma hala standart bir yöntemdir ve başarı oranı yüksektir. Endoskopik seçenek daha az invaziv olmakla birlikte işlem aralıklı tekrarlandığı için tedavi süresi uzamakta ve aspirasyonlara bağlı artmış akciğer sorunlarına neden olabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: trikloroasetik asit, bronkoskopi, rekürren TEF, fibrin yapıştırıcı, lazer koterizasyonu

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...