Aim: Surgery success after proximal hypospadias surgery is between 32-68%. Besides the studies claim that proximal hypospadias patients with Disorders of Sexual Development (DSD) have more or less similar surgical outcomes with patients without DSD, ther are some studies supporting DSD patients tend to have more risk to have a reoperation. In this study, it is aimed to report our experience of Snodgrass procedure in proximal hypospadias patients with and without DSD.
Patients and Methods: The charts of patients who underwent surgery due to proximal hypospadias were retrospectively analyzed. Intraoperative details and postoperative complications were recorded.
Results: The study included 42 children who underwent cordee repair and Snodgrass procedure due to proximal hypospadias. Among these, 17 children had DSD and 25 did not have. The mean age of children with DSD was 33,5 months (6-180 months) and the children without DSD had a mean age of 23,5 months (8-120 months). Postoperative urethral fistul rate was 35,3% (6/17) and urethral diverticulum rate was 5,9% (1/17) in children with DSD. Postoperative urethral fistul rate was 32% (8/25), urethral diverticulum rate was 4%(1/25) and urethral stenosis rate was 4%(1/25) in children without DSD.
Conclusion: In the study, it was shown that in both group there may be a high risk of reoperation. Studies with big number of patients are needed to determine and reduce the risk factors which are related to hypospadias repair.
Keywords: Disorders of Sexual Development, proximal hypospadias, Snodgrass
Amaç:Proksimal hipospadias cerrahisi sonrası başarı oranı % 32-68 arasındadır. Cinsel gelişim bozukluğu(CGB) tanısı olan ve olmayan proksimal hipospadiaslı hastaların sonuçlarının benzer olduğunu bildiren çalışmalar olmakla birlikte, CGB olan hastalarda tekrar ameliyat olma riskinin daha yüksek olduğunu bildiren çalışmalarda mevcuttur. Bu çalışmada amaç, CGB olan ve olmayan proksimal hipospadiaslı hastalarda Snodgrass onarımı ile ilgili deneyimimizi bildirmektir.
Hastalar ve Yöntem: Proksimal hipospadias nedeniyle ameliyat edilen hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların ameliyat detayları ve ameliyat sonrası komplikasyonlar kayıt edildi.
Sonuçlar: Çalışmaya proksimal hipospadias nedeniyle kordi onarımı ve Snodgrass onarımı yapılan 42 çocuk dahil edildi. Çocukların 17’sinde CGB mevcut iken, 25’inde CGB yoktu. CGB olan hastaların ortama yaşı 33,5 ay(6-180ay) iken CGB olmayan hastaların ortalama yaşı 23,5 ay(8-120 ay) idi. CGB olan hastalarda fistül oranı %35,3(17/6), divertikül oranı %5,9(17/1) idi. CGB olmayan hastalarda fistül oranı %32(25/8), divertikül oranı %4(25/1), darlık oranı %4(25/1) idi.
Tartışma: Çalışmamızda her iki grupta da tekrar ameliyat riskinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu hastalarda hipospadias onarımı ile ilişkili artmış risklerin etyolojisini belirlemek ve bu riski azaltmak için geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Cinsel gelişim bozukluğu, proksimal hipospadias, Snodgrass