Close

Oral Presentation - 66

The Effect of Ghrelin on Burn wound healing

T Çiçek*, C Ceran*, G Otlu**, MS Kaynak***, A Çetin****, Mİ Yetiş*, A Bay Karabulut**, S Şenel*****
*İnönü University, Medical School, Department of Pediatric Surgery
**Department of Medical Biochemistry, Faculty of Medicine, Inonu University, Malatya, Turkey
***İnonu Univercity School of Pharmacy, Department of Pharmasotical Tecnologies
****İnonu Univercity Medical School, Department of Histology and Embriology
*****Hacettepe Univercity School of Pharmacy, Department of Pharmasotical Tecnologies

Purpose: Ghrelin is a peptide hormone which produced by gastrointestinal system. It has effects on eating behavior and weight regulation; growth hormone (GH) secretion, nutrition, gastric acid secretion, gastric motility and cell proliferation.

In this study, we aimed to develop an effective chitosan gel formulation containing Ghrelin, and to determine the effect on healing of second-degree burn wounds in rats.

Materials and Methods: Forty Sprague Dawley rats were divided into 3 groups. In Burn group, burned rats did not receive any treatment. In Chitosan group, chitosan gel was applied once a day to the burn wound on rats. In ghrelin group, ghrelin with chitosan (gel form of ghrelin) was applied once a day to the burn wound on rats. Biopsy was taken on 7th and 14th days.

The rats were killed on the 14th day. Hydroxyproline level in tissue samples was measured biochemically. In the histopathological examination, mononuclear cell infiltration, epidermal and dermal necrosis and hemorrhage

-congestion was evaluated.

Results: In the Ghrelin group, HP levels was found to be significantly higher than the control group and also mononuclear cell infiltration necrosis and hemorrhage-edema scores were found to be lower than the control group (p<0,05). Chitosan group also found a positive effect on wound healing but not as effective as the Ghrelin group.

Conclusion: Ghrelin has positive effects on burn wound healing.

Keywords: Ghrelin, hydroxyproline, burns, chitosan

Sözlü Sunum - 66

Ghrelinin Yanık Yarası İyileşmesine Etkisi

T Çiçek*, C Ceran*, G Otlu**, MS Kaynak***, A Çetin****, Mİ Yetiş*, A Bay Karabulut**, S Şenel*****
*İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Malatya, Türkiye
***İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesii Farmasötik Teknolojiler AD
****İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD
*****Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Teknolojiler AD

AMAÇ: Ghrelin gastrointestinal sistemden salınan bir hormondur. Yeme alışkanlığı, kilo alımının düzenlenmesi, Growth hormon salınımı, beslenme, mide asit salınımı, mide motilitesi ve hücre proliferasyonu üzerine çok çeşitli etkilere sahiptir. Bu çalışmada Ghrelin içeren Çitosan Jel formu geliştirilerek bunun ratlarda oluştululan ikinci derece yanık yarası üzerine etkilerinin ölçülmesi amaçlandı.

YÖNTEM: Kırk adet Sprague Dawley rat 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda yanık yarası oluşturuldu ancak herhangi bir tedavi yapılmadı. Çitosan Grubunda yanık sonrası çitosan ile günde bir kez yara bakımı yapıldı. Ghrelin grubunda ise ghrelin içeren çitosan jel ile günde bir kez yara bakımı yapıldı. 7. ve 14. günlerde biopsi alındı. Denekler 14. gün sakrifiye edildi. doku örneklerinde biyokimyasal olarak hidroksiprolin (HP) düzeyleri ölçüldü. Histopatolojik olarak mononükleer hücre infiltrasyonu,epidermal ve dernal nekroz ve hemoraji-konjesyon skorlandı.

BULGULAR: Ghrelin grubunda, HP düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulundu. Ayrıca mononükleer hücre infiltrasyonu, epidermal ve dernal nekroz ve hemoraji-konjesyon skorları Ghrelin grubunda kontrole göre anlamlı şekikde düşük bulundu (p<0,05). Chitosan grubunda da yara iyileşmesi kontrol grubuna göre daha iyi oldu ancak sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.

SONUÇ: Ghrelin yanık yarası iyileşmesinde olumlu değişiklikler yapmıştır.

Anahtar Kelimeler: Ghrelin, Hidroksiprolin, yanık, Çitosan

Close
36th Pediatric Surgery & 3rd IPEG-MEC Congress abstracts were published