Close

Video Presentation - 14

Thoracoscopic and servical management of previously unreported entity: The association of extralobar pulmonary sequestration with cervical bronchogenic cyst in an infant

A Qurbanov, C Özbiçer, U Ateş, G Göllü, M Bingöl Koloğlu
Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Introduction:Bronchogenic cysts are considered congenital malformations of embryonic foregut defined by presence of respiratory-type epithelium lining the cyst.It is usually located in thorax though rarely can be seen in extrathoracic locations.To the best of our knowledge the association of cervical bronchogenic cyst with mediastinal extralobar pulmonary sequestration has not been reported.We present the case of 18 months old infant with mediastinal mass extending to cervical region and had both thoracoscopic and servical excision of the mass.

Case:18-month-old male child presented with intrauterine diagnosis of mediastinal mass extending to the cervical region and respiratory difficulty.The MRI revealed a multicystic lesion with a size of 51x64x56 mm extending from thorax to medial line of neck,mainly thymus residence,filling the upper part of the left hemithorax and extending to the right hilus.The findings were consistent with either thymic cyst or cystic hygroma.Thoracoscopically, a 5x6 cm mass in the left hemithorax, extending to neck was found and separeted from thymus and excised.Then the remaining part of the mass which was densely adherent to the trachea, was excised with 2cm servical insicion of neck.The operation duration was 90 minutes.The patient didn't need blood support or mechanical respiratory support postoperatively.Twenty-four hours after the operation, the patient's chest tube was removed and the patient was discharged. Histopathologic evaluation of the servical mass revealed a pink-tan, smooth, cystic structure with a pale white to yellow, mucoid, semi-solid material within a smooth luminal surface.The cyst was lined by respiratory-type epithelium with associated mucinous glands and cartilage consistent with a bronchogenic cyst.Histopathologic diagnosis intrathorasic of the mass was consistent with extralober type pulmonary sequestration.The patient is doing well during 16months of follow up.

Conclusion:Combined thorocoscopic and cervical approach in management of complex foregut anomalies with both mediastinal and cervical component is minimal invasive,technically feasible and safe.

Keywords: Broncogenic cyst, Child, Thorocoscopy

Video Sunum - 14

Daha önce yayınlanmamış bir antite olan servikal bronkojenik kist ve ekstralober pulmoner sekestrasyon birlikteliğinin torakoskopik ve servikal yaklaşımla sağaltımı

A Qurbanov, C Özbiçer, U Ateş, G Göllü, M Bingöl Koloğlu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Giriş: Bronkojenik kistler ön barsaktan köken alan solunum sistemi epiteli ile döşeli kistik yapılardır. Çoğunlukla toraks içinde yer alırlar, nadiren karın içinde ve servikal bölgede görülürler. Bugüne kadar servikal bronkojenik kistlerin, mediastinal extralober pulmoner sekestrasyonlar ile birlikteliği yayınlanmamıştır. Bu bildiride servikal bölgeye uzanan mediastinal kitle ile başvuran ve mediastinal komponenti torakoskopik yolla ve servikal komponenti servikal kesi ile eksize edilen ve patoloji sonucu servikal brokojenik kist ve ekstralober pulmoner sekestrasyon ile uyumlu gelen 18 aylık bir süt çocuğuna yaklaşımın sunulması amaçlandı.

Olgu: İntrauterin USG’de mediastinal kitle tanısı alan ve solunum sıkıntısı ile başvuran 18 aylık erkek çocuğun manyetik rezonans görüntülemesinde orta hattın solundan boyuna uzanan, timik bez yerleşimli, sol hemitoraks üst kesimini dolduran 51x 64x 56 mm boyutlarında multikistik lezyon tanımlandı. Tanımlanan kistik lezyon lenfanjiom olarak düşünüldü. Torakoskopik olarak sol hemitoraksda yer alan timustan ayrı olarak görülen medialden servikal bölgeye uzantısı olan yaklaşık 5x6 cm boyutunda yuvarlak kitle boyuna doğru diseke edilerek eksize edildi. Daha sonra 2cmlik servikal kesi ile girilerek kitlenin trakeaya çok sıkı yapışık, 3X2 cm boyutunda kistik yapıdaki kalan kısmı çıkarıldı. Ameliyat süresi 90 dakika idi. Ameliyat sonrası hastanın kan desteği veya mekanik solunum desteği ihtiyacı olmadı. Ameliyattan 24 saat sonra hastanın göğüs tüpü çekildi ve taburcu edildi. Histopatolojik incelemede servikal bölgedeki kistik yapının mukoid içerik ile dolu olduğu ve solunum sistemi epiteli ile döşeli olduğu ve duvarında kıkırdak yapısı içerdiği görüldür. Mediastinal komponent ise ekstralober tipte pulmoner sekestrasyon ile uyumlu bulundu. Olgunun 16 aylık takibinde herhangi bir sorun izlenmedi.

Sonuç: Mediastinal ve servikal komponent içeren komplex konjenital ön barsak anomalilerin cerrahi sağaltımında torakoskopik ve servikal yaklaşımın birlikte uygulanması, daha az invazif, teknik olarak kolay ve güvenlidir.

Anahtar Kelimeler: Bronkojenik kist, Çocuk, Torakoskopi

Close
36th Pediatric Surgery & 3rd IPEG-MEC Congress abstracts were published