Close

Poster - 92

Abdominal Wall Repair with Purse Suture in Abdominal Wall Defects

T Özdemir*, B Candan*, VS Erikci*, A Sayan*, M Mert*, MO Öztan**, G Köylüoğlu**
*Sağlık Bilimleri Unıversity Tepecik Research and Training Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery

AİM: In our study, the efficacy of the purse suture was investigated in order to close the abdominal wall opening in the abdominal wall defects.

MATERİAL AND METHODS: 11 newborns which referred to our clinic with abdominal wall defect were included in the study. 7 patients had gastroschisis, 3 had umbilical cord hernia and one was omphalocele. After the intestines were reducted to the abdominal cavity in all of the patients, the opening in the abdominal wall was closed with the purse suture around the sac.

RESULTS: Postoperative hernia was not seen in any of the patients whose abdominal wall opening was closed with purse suture. In all patients reasonably appropriate umblical aspects were performed. No patient was required secondary surgery except one patient with passage problem.

CONCLUSION: In the abdominal wall defects, closing the abdominal wall opening with purse suture is giving very good cosmetic results. This method, which can be applied to omphaloceles which are not in very large sizes, provides a safe and effective abdominal wall repair.

Keywords:

Poster - 92

Karın duvarı defektlerinde kese ağzı dikişi ile karın duvarı onarımı

T Özdemir*, B Candan*, VS Erikci*, A Sayan*, M Mert*, MO Öztan**, G Köylüoğlu**
*Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği İZMİR
**İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

AMAÇ: Çalışmamızda, karın duvarı defektlerinde karın duvarındaki açıklığın kapatılması için kese ağzı dikişinin etkinliği araştırılmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Karın duvarı defekti ile kliniğimize başvuran 11 yenidoğan çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların 7’si gastroşizis, 3’ü umbilikal kord hernisi, biri de omfaloseldir. Hastaların tümünde barsaklar redükte olduktan sonra karın duvarındaki açıklık, kese ağzı dikişi ile kapatılmıştır.

BULGULAR: Kese ağzı dikişi ile karın duvarı açıklığı kapatılan hastaların hiçbirinde postoperatif herni görülmemiştir. Tüm hastalarda kozmetik olarak oldukça uygun şekilde umbilikus görüntüsü oluşmuştur. Pasaj sorunu olan bir hasta dışında hiçbir hastaya ikincil cerrahi girişim gereği ortaya çıkmamıştır.

SONUÇ: Karın duvarı defektlerinde, karın duvarı açıklığının kapatılmasında kese ağzı dikişi kozmetik olarak oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Çok büyük boyutlarda olmayan omfalosellerde de uygulanabilen bu yöntem güvenli ve etkin bir karın duvarı onarımı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Close
36th Pediatric Surgery & 3rd IPEG-MEC Congress abstracts were published