Objective: To provide cost-effective information development strategies and service delivery in an environment where the costs of health services are increased and quality services are to be maintained with limited resources, correct economic data on the cost of treatment of an injury is essential. The purpose of this study is to present the current costs of trauma patients in our center and to identify the factors associated with these costs.
Materials and Methods: We retrospectively analyzed the accounts of 320 trauma patients who were hospitalized between January 2015 and December 2017 in our clinic. Univariate assessment of these costs was done according to age, gender, type of trauma, trauma mechanism, body region, injury severity score (ISS), the need for intensive care unit (ICU)-mechanical ventilation-operation. The factors that increase costs were determined by multiple regression analysis.
Results: The total costs of the patients were 197.292,02 TL, the average invoice per patient was 598,85 TL and the invoice per day was 214,21 TL. Patients with ISS >11, ICU admission, mechanical ventilation, operated, and transferred have a higher invoice. Age, gender and trauma mechanism does not affect financial factors (Table 1). However, non-vehicle traffic accidents (n=90) and falls (n=110) patients have a large share in total cost (TL 90.539,01 and TL 36.324,72 respectively). As result of the regression analysis, independent predictors determining the cost were determined: costs for each ISS were 55,51 TL, for one-day hospitalization 96,77 TL, for mechanical ventilation 2590,44 TL, for intensive care unit 1597,35 TL and for surgery 749,17 TL (Table 2).
Conclusion: In our study, we found that factors such as injury severity, ICU admission, mechanical ventilation and operation increased the cost of trauma patients in accordance with the literature. However, the higher cost of preventable traumas, such as non-vehicle traffic accidents and falls revealed the importance of family education and safe environmental regulations. The data obtained from these studies may be useful in showing the cost-effectiveness of more effective prevention programs.
Keywords: Trauma, cost, prevention
Amaç: Sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin arttığı ve sınırlı kaynaklarla kaliteli hizmetin sürdürülmesi istenen bir ortamda, maliyet etkin bir hizmet sunumu sağlamak için, bir yaralanmanın tedavi maliyetine ilişkin doğru ekonomik veriler esastır. Bu çalışmanın amacı majör travma kabul eden merkezimizdeki travma hastalarının güncel maliyetlerini sunmak ve bu maliyetlerle ilişkili faktörleri tanımlamaktır.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2015 - Aralık 2017 tarihleri arasında yatırılmış 320 travma hastasının hesapları geriye dönük olarak incelenmiştir. Bu maliyetler yaş, cinsiyet, travma tipi, travma mekanizması, vücut bölgesi, yoğun bakım (YB)-mekanik ventilasyon-operasyon ihtiyacı, yaralanma şiddeti skoru (ISS) açısından önce tek değişkenli olarak değerlendirilmiş, daha sonra multipl regresyon analizi yapılarak maliyeti arttıran faktörler belirlenmiştir.
Bulgular: Çalışma süresince hastaların toplam giderleri 197.292,02 TL, hasta başına ortalama fatura değeri 598,85 TL ve yatılan gün başına fatura değeri 214,21 TL olarak saptandı. ISS değeri >11 olan hastalarda, YB yatışı olan, mekanik ventilasyona alınan, opere edilen ve sevkle gelen hastaların maliyetleri olmayanlara oranla yüksek saptandı. Yaş, cinsiyet ve travma mekanizmasının maliyete etkisi görülmedi (Tablo 1). Fakat hasta sayılarının çok olduğu araç dışı trafik kazaları (n=90) ve yüksekten düşme (n=110) hastaları toplam maliyet içinde önemli yer tutmaktaydı (sırasıyla 90.539,01 TL ve 36.324,72 TL). Yapılan regresyon analizi sonucunda maliyeti belirleyen bağımsız prediktörler saptandı. Her ISS değeri için maliyetin 55,51 TL, her gün için 96,77 TL, mekanik ventilasyon için 2590,44 TL, yoğun bakım yatışı için 1597,35 TL ve ameliyat gerektiğinde 749,17 TL arttığı görüldü (Tablo 2).
Sonuç: Yaptığımız çalışmada travma hastalarının tedavisi sırasında literatür ile uyumlu olarak yaralanma şiddeti, YB yatışı, mekanik ventilasyon ve operasyon gibi faktörlerin maliyeti arttırdığını gördük. Fakat araç dışı trafik kazaları ve yüksekten düşmeler gibi önlem alınabilecek travmaların maliyeti çok arttırması aile eğitiminin ve güvenli çevre düzenlemelerinin önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmalardan elde edilen veriler, daha etkin önleme programlarının maliyet etkinliğini göstermede yararlı olacaktır.
Anahtar Kelimeler: Travma, maliyet, önlem