Aim: Cricopharyngeal achalasia (CFA) is characterized by incomplete relaxation of upper esophageal sphinchter (UES) and may cause of dysphagia in children. Botulinum toxin injection (BTI) to cricopharyngeal muscle (CM) is can be used if other treatment options are failed. Two cases of CFA is presented to evaluate the use of BTI in children.
Case Report: A 6-months old girl admitted to our department with a complaint of dysphagia and aspiration. Her videofleuroscopic (VFS) evaluation revealed CFA and aspiration. Esophageal manometry showed normal resting pressure and relaxation in UES. She underwent ED three times and was found unresponsive. Endoscopy guided BTI was performed at posterior aspect of CM with a dose of 5U/kg. In control VFS, she start to tolarate solid and semi-solid foods. Careful liquid consumption diet was recommended. Second dose of BTI is planned at the end of 6 months follow-up period. A 10 year-old boy who had cough with feeds and aspiration was .admitted. VFS showed CFA and severe aspiration with liquids. He had decreased UES contractions and weak UES relaxation in esophageal manometry. After three sessions of ED, he underwent endoscopy guided BTI with the same dose and method. His control VFS revealed better swallowing with liquids and no aspiration. During control follow-up, seconda dose of BTI was performed 6 months after injection. He had still consume liquids carefully. No complications or side effects were detected in both cases.
Conclusion: BTI is an effective alternative to myotomy in children with CFA.
Keywords: cricopharyngeal achalasaia, botulinum toxin, dysphagia
Amaç: Krikofaringeal akalazya (KFA) üst özofagus sfinkterinin (ÜÖS) yetersiz gevşemesi ile ortaya çıkan, çocuklarda nadir görülen bir disfaji nedenidir. KFA sağaltımında diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz olması durumunda krikofaringeal kasa Botulinum toksin enjeksiyonu (BTE) uygulanabilir. Çocuklarda KFA tedavisinde BTE yöntemi ve tedaviye katkısını tartışmak üzere iki olgu sunulması amaçlanmıştır.
Olgu sunumları: Altı aylık kız hasta disfaji ve aspirasyon şikayeti ile kliniğimize başvuruduğu sırada yapılan videofloroskopik (VFS) yutma incelemesinde KFA ve aspirasyon saptanmıştır. Özofagus manometrisinde ÜÖS’de normal istirahat basıncı ve gevşemesi saptanmış ve hastaya 3 kez özofagus dilatasyonu yapılmıştır. Dilatayson tedavisi sonrası fayda görmeyen hastaya endoskopi eşliğinde krikofaringeal kasın posterioruna 5 U/kg BTE enjeksiyonu yapılmıştır. Kontrol VFS’de katı ve yarı katı gıdaları tolere eden hasta dikkatli sıvı alım ile takip edilmiştir. Altıncı ayın sonunda ikinci bir BTE enjeksiyonu planlanmaktadır. On yaşında erkek olgu beslenme sırasında öksürük, solunum sıkıntısı ve ciddi aspirasyon ile başvurmuştur. Manometrik incelemede azalmış ÜÖS kasılmaları ve zayıf ÜÖS gevşemeleri saptanmıştır. Üç kez özofagus dilatasyonu sonrası fayda görmeyen olguya aynı doz ve yöntem ile BTE yapılmıştır. Kontrol VFS’de aspirasyonlarda azalma ve sıvı alımının daha iyi olduğu izlenmiş ve 6 ay sonra ikinci doz yapılmıştır. Hasta halen dikkatli sıvı alımı ile takip edilmektedir. her iki olguda komplikasyon veya yan etkiye rastlanmamıştır.
Sonuç: BTE, KFA’lı çocuklarda myotomiye altrenatif etkin bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Anahtar Kelimeler: krikofaringeal akalazya, botulinum toksini, disfaji