Objective:Vesicoureteral reflux(VUR)is defined as a retrograde escape of urine abnormally from ureteric to renal pelvis.In this study, it was aimed to evaluate sociodemographic characteristics,VURgrade, applied treatment type and treatment success of pediatric patients diagnosed with recurrent urinary tract infections(UTIs)at our hospital.
Methods:Onehundred thirty-five patients, between the ages of 0and18,participating for recurrentUTIs betweenJune2005-June2018at CumhuriyetUniversityFacultyofMedicine were included.The files of these patients were evaluated by age, gender, age at first UTI,presence of UTIorVUR in siblings and parents, urinary ultrasonography(US)findings, VURgrade determined by voidingcystourethrography, scintigraphic findings, applied treatment type, post-treatment reflux, and post-treatment UTIwere recorded and statistical analysis was performed.
Findings:Ratio of female/male was 1.7.The mean age of the patients was 44±43months at the first UTI.All patients had at least two UTIs.Thirty-tree patients had right VUR,42patients had left VUR,and60patients had bilateral VUR.All patients had started antibiotics at a prophylactic dose.Patients had followed up with monthly urinalysis and3-month urine cultures.Surgery was performed for patients with frequent urinary tract infections despite the medical care, presence scintigraphic kidney scarring or follow-up problems.The mean age of medical or surgical treatment was 53±46months.Only conservative/medical treatment was applied to 66.7%of the patients.These patients had VURgrade3 and lower and it was determined that 75.5%of the patients had recovered from VUR and did not have a history ofUTI again.33.3%of the patients were treated with surgical treatment. VUR grade ratings of patients undergoing surgical treatment ranged from 2to5.Subureteric injection was performed in 15patients and ureteroneocystostomy was performed in 30patients.Reflux was resolved outside of one of the patients who underwent surgery.
Conclusion:VUR is an important disease that can cause end-stage renal failure and renal failure.Prevention of reflux will prevent kidney loss by reducing the frequency ofUTI in these patients.
Keywords: child, surgery, vesicoureteral reflux
Amaç:Vezikoüreteral reflü(VUR) idrarın anormal bir şekilde mesaneden üretere ve böbrek pelvisine retrograd olarak kaçışı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada hastanemize tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu(İYE) nedeniyle tetkik edilen ve VUR saptanan çocuk hastaların sosyodemografik özellikleri, VUR derecesi, uygulanan tedavi çeşidi ve tedavi başarısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler:Çalışmaya Haziran 2005-Haziran 2018 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne tekrarlayan İYE nedeniyle başvuran ve VUR saptanan 0-18 yaş arasında 135 hasta dahil edildi. Bu hastaların dosyalarından yaş, cinsiyet, ilk İYE geçirme yaşı, kardeşlerde ve ebeveynlerde İYE veya VUR hikayesi olup olmadığı, üriner ultrasonografi(US) bulguları, voiding sistoüretrografi ile saptanan VUR derecesi, sintigrafi bulguları, uygulanan tedavi çeşidi, tedavi sonrası reflü derecesi ve tedavi sonrası İYE geçirip geçirmediğine ait bilgiler kaydedilerek istatistiksel analiz yapıldı.
Bulgular:Hastaların K/E:1.7 idi. Hastaların ilk İYE geçirme yaşı ortalama 44±43 ay idi.Tüm hastalar en az iki İYE geçirmişti. 33 hastada sağ VUR, 42 hastada sol VUR, 60 hastada ise bilateral VUR saptanmıştı. Tüm hastalara profilaktik dozda antibiyotik başlanmıştı. Hastalar aylık idrar tahlilleri ve 3 aylık idrar kültürleri ile takibe alınmıştı.Takiplerinde medikal tedaviye rağmen sık İYE atağı olan, sintigrafide böbrekte skar oluşan veya takip problemi olan hastalara cerrahi yapılmıştı. Hastaların medikal ya da cerrahi tedavi uygulanma yaşı ortalama 53±46 ay idi. Hastaların %66.7’sine sadece konservatif/medikal tedavi uygulanmıştı. Bu hastaların VUR derecesi grade 3 ve daha düşük idi ve hastaların %75.5’inde VUR düzeldiği ve tekrar İYE geçirmediği saptandı. Hastaların %33.3’üne ise cerrahi tedavi uygulandığı saptandı. Cerrahi tedavi uygulanan hastaların VUR dereceleri grade 2 ile 5 arasında değişmekteydi. Bu hastalardan 15’ine subüreterik enjeksiyon ve 30’una üreteroneosistostomi yapılmıştı. Cerrahi girişim yapılan hastalardan biri dışında reflülerinin düzeldiği gözlendi.
Sonuç:VUR son dönem böbrek yetersizliğine ve böbrek kaybına neden olabilen önemli bir hastalıktır. Reflünün önlenmesi bu hastalarda İYE’nin sıklığının azalmasını sağlayarak böbrek kaybının önüne geçecektir.
Anahtar Kelimeler: cerrahi, çocuk, vezikoüreteral reflü