Close

Oral Presentation - 94

Objective Structured Assessment of Technical Skills for Laparoscopic Reconstructive Surgery in Pediatric Surgery Training Programme

A Hüseyinov, S Kandemir, B Tokar
Eskisehir Osmangazi Uiversity, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

In this study, an algorithm was proposed and the criteria were determined for an objective structured assessment of technical skills (OSATS) for laparoscopic reconstructive surgery (LRS). Methods: The goal was determined as “to make a wedge resection and anastomosis on a tubular structure”. In an algorithm, the procedure was described first by images and videos. What is expected to be done was shown to each participant. In the third step, they were asked to make laparoscopic incision, excision and suturing on a soft elastic flat silicone plaques produced for surgical training. A wedge resection and anastomosis was performed on a polymer organ model with a lumen in the next step. OSATS criteria for step 3 and 4 were determined, including accuracy of target organ and trocar positioning, incision, excision, suturing and timing. 8 participants (5 residents and 3 young pediatric surgeons with limited experience) were included. Results: Likert Scale was used to measure the accuracy of the method and performance of the participants. Cronbach's alpha value was calculated as 0, 81 for OSATS criteria. This proved the internal consistency of the method. Each participant completed the steps with some individual differences. The level of experience in laparoscopic surgery significantly affected the result of OSATS for LRS. Conclusion: This preliminary study may suggest that OSATS criteria might be proposed for assessment of LRS skill and record of the progress in pediatric surgery. OSATS criteria might be applied to different surgical pathologies by developing other synthetic organ models.

Keywords: Laparoscopy, pediatric surgery, training, reconstruction, resection and anastomosis

Sözlü Sunum - 94

Pediatrik Cerrahi Eğitiminde Laparoskopik Rekonstrüktif Cerrahi Becerisinin Objektif Yapılandırılmış Değerlendirmesi

A Hüseyinov, S Kandemir, B Tokar
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Bu çalışmada, pediatrik cerrahi asistanlarının laparoskopik rekonstrüktif cerrahi (LRC) teknik becerilerinin ölçülmesi amacı ile “Objektif Yapılandırılmış Değerlendirme” (OYD) kriterleri oluşturuldu ve beceri değerlendirme algoritması önerildi. Yöntem: Amaç “Tübüler yapı üzerinde laparoskopik kama rezeksiyonu ve anastomoz yapmak” olarak belirlendi. Prosedür önce görüntüler ve videolar ile açıklandı. Eğitici tarafından tüm adımlar gösterildi. Üçüncü aşamada, katılımcılardan cerrahi eğitim için geliştirilmiş olan yumuşak elastik düz silikon plakalarda laparoskopik insizyon, eksizyon ve dikiş atmaları istendi. Bir sonraki aşamada lümenli bir polimer organ modelinde laparoskopik kama rezeksiyonu ve anastomoz yapıldı. Hedef organ ve trokar konumlandırmasının doğruluğu, insizyon, eksizyon, dikiş ve zamanlama dahil olmak üzere 3. ve 4. adımlar için OYD kriterleri belirlendi. Çalışmaya 8 katılımcı (5 asistan ve 3 genç çocuk cerrahı) dahil edildi. Bulgular: Yöntemin doğruluğunu ve katılımcıların performansını ölçmek için Likert Ölçeği kullanıldı. OYD kriterleri için Cronbach alfa değeri 0, 81 olarak hesaplandı. Bu, yöntemin iç tutarlılığını kanıtladı. Her katılımcı bazı bireysel farklılıklarla adımları tamamladı. Laparoskopik cerrahideki tecrübe düzeyi, LRC için OYD sonucunu anlamlı olarak etkiledi. Sonuç: Bu ön çalışma ile pediatrik cerrahide LRC teknik beceri düzeyinin ölçümü ve süreç içerisinde seyrinin takibi için OYD kriterlerinin kullanılabileceği önerilebilir. Geliştirilen sentetik organ modelleri ile farklı patolojilere uyarlaması yapılabilir.

Anahtar Kelimeler: laparoskopi, pediatrik cerrahi, eğitim, rekonstrüksiyon, rezeksiyon anastomoz

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...