Close

Oral Presentation - 30

Patterns of Sensory Processing in Children with Esophageal Atresia

M Huri*, R Günal*, T Soyer**
*Hacettepe University Faculty of Health Sciences Department of Occupational Therapy
**Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Esophageal atresia (EA) is a congenital anomaly requiring neonatal surgery, medical treatment, extended hospitalization and rehabilitation. Occupational therapists offer a unique perspective on the sensory aspects of behavior. From a sensory processing and integrative perspective, the behaviors are related either to generate or avoid sensory stimulation. Determining the child's threshold for tolerating sensory stimuli helps families and professionals to understand the child’s reaction to life experiences additionally help to develop skills such as learning, attention, somatosensory awarness of the body. The aim of the study was to assess and compare the sensory responses of children with EA and typically developing children (TDC).

Sensory Profile, is a parent-reporting measure which assess children's sensory responses in daily life. Parents reponse the frequency of their child responds to 125 commonly occurring experiences. Items assess eight categories: and nine factors were vevaluated. The measure is determined by a Likert scale.

Parents of 12 children (5,60 ± 2,07 years /min: 3; max:8) with EA and parents of 12 TDC (4.23 ± 1.14 years/min: 3; max: 8) matched by age and gender completed the Sensory Profile. The results were analyzed with SPSS 18.

Children with EA differed significantly from TDC children in their sensory responsiveness based on Sensory Profile results in the areas of auditory, tactile, vestibuler, taste and smell processing ((p<0.05) and sensory seeking, emotional reactive, low endurance/tone, oral sensory sensitivity, ınattention/distractibility, poor registration factors (p<0.05). The Sensory Profile can contribute to diagnostic and rehabilitation planning processes and increase understanding of the nature of comorbid disorders of EA. Further studies should be designed with extanded groups to generate the results and the effects of rehabilitation programmes including sensory based occupational therapy must be analysed on children diagnosed with EA.

Keywords: esophageal atresia, sensory processing, occupational therapy

Sözlü Sunum - 30

Özofagus Atrezili Çocukların Duyusal Işlemleme Paternelerinin İncelenmesi

M Huri*, R Günal*, T Soyer**
*Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Özofagus atrezisi (ÖA) yenidoğan döneminde cerrahi, ilaç tedavisi, uzamış yoğun bakım ve hastane yatış süreci ile erken dönemden itibaren rehabilitasyon gerektiren konjenital bir anomalidir. Ergoterapistler bireylerin davranışlarını etkileyen duyusal süreçler hakkında özel bir bakış açısı sunar. Duyusal işlevler uygun adaptif cevap gelistirme, hiper veya hipo eşik seviyeleri gibi bir çok faktöden etkilenir. Duyusal işlemleme kişinin çevre ile olan etkileşiminde vücudunu etkili kullanabilmek için çevresinden ve vücudundan gelen duyu uyaranlarını organize eden nörolojik bir süreçtir.Bu süreç duyu-motor gelişim ve öğrenme için önemli olup; nöral plasistisiteyi geliştirme temeline dayanır. Bu bilgiler ışığında çalışmamızın amacı; ÖA’lı çocuklar ile tipik gelişim gösteren (TG) çocukların duyusal işlemleme paternlerini karşılaştırmaktır.

Gereç Yöntem: Her iki gruba ait demografik bilgiler ve günlük yaşam aktivitelerindeki işlevsel performansı, duyusal işleme yetenekleri ve duyusal işleme becerileri değerlendirildi. Dunn Duyu Profili üç ana alt parametreden (duyusal işlemleme, modülasyon ve davranışsal- duygusal cevaplar) oluşan ve bu parametreleri 5’li likert skalasına göre değerlendiren bir ölçektir. Sonuçlar istatistiksel SPSS 18.0 programı kullanılarak hesaplandı.

Bulgular: Çalışmaya 12 ÖA (5,60 ± 2,07 yıl /min: 3; max:8) ve 12 TG (4.23 ± 1.14 yıl/min: 3; max: 8) olamak üzere toplam 24 çocuk dahil edildi. ÖA’lı çocukların işitsel, taktil, vestibüler ve koku duyularını işlemeleme becerileri ile duyusal arayış, duygusal reaksiyonlar, düşük endurans, kas tonusu, oral duyusal hassasiyet, dikkat ve distraktibilite ve zayıf kayıt faktör puanlarının TG gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu bulundu (p <0.05) .

Sonuç: ÖA’lı çocukların duyusal işlemeleme becerilerinin incelenmesi çocukların rehabilitasyon planlama süreçlerine katkıda bulunabilir ve eşlik eden bozukluklarının doğası hakkında bilgi verebilir. Duyu temelli yaklaşımların dahil edildiği rehabilitasyon programlarının etkilerinin incelendiği ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: özofagus atrezisi, duyusal değerlendirme, ergoterapi

Close
Katılım belgenizi almak için lütfen değerlendirme anketi doldurunuz...