Close

Oral Presentation - 6

ROUTINE PORTAL VENOUS ULTRASONOGRAPHY AFTER SPLENECTOMY RECOMMENDED ?

E Özatman*, Ç Ulukaya Durakbaşa*, G Gerçel*, B Aksu*, HM Mutuş*, Ç Timur**, A Canpolat**
*Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Oncology

Introduction and Aim: Splenectomy is a common procedure. The most serious complication is portal (PVT) and mesenteric venous thrombosis.
In this study, the incidence of PVT after splenectomy was evaluated.

Patients and Methods: Patients who underwent splenectomy between 2006 and 2018 were retrospectively analyzed by age, gender,
postoperative ultrasonography results.

Results: There were 112 patients who underwent splenectomy. 64 (57%) were male and 48 (43%) were female. The average age is 10.9 ± 0.8 years.
Laparoscopic surgery was performed in 83 patients (74%) and 29 (26%) patients. Portal venous Doppler ultrasonography (PVDU) was
performed in 27 (24%) patients after 10.9 ± 22.9 (1-87) months postoperatively. 15 of them were open and 12 had laparoscopic splenectomy.
In 24 patients (89%) with USG, portal vendet lumen calibration was normal, hepatopedal flow and respiratory response were observed naturally.
All patients had clear splenectomy and 3 patients (11%) had 'chronic portal vein thrombosis secondary fibrosis and cavernous transformation of the portal hilus'.
Primary hematologic diseases of PVT patients were sickle cell anemia (n = 2) and immun thrombocytopenic purpura (n = 1).
Sickle cell anemia was performed in a patient diagnosed with portal venous embolism and follow-up was smooth. Two other patients are out of follow-up.

Conclusion: PVT development in splenectomy patients is a rare but important complication. Hemolytic anemia is the second most common risk factor
after myeloproliferative diseases. With the controversy over whether the surgical method makes a differencein terms of increased risk, there was
no patient who developed PVT after this serial laparoscopic splenectomy. Follow-up with routine PVDU after splenectomy is recommended

Keywords: Splenectomy, Portal, Doppler

Sözlü Sunum - 6

SPLENEKTOMİ SONRASI RUTİN PORTAL VENÖZ ULTRASONOGRAFİ ÖNERİLMELİ MİDİR?

E Özatman*, Ç Ulukaya Durakbaşa*, G Gerçel*, B Aksu*, HM Mutuş*, Ç Timur**, A Canpolat**
*İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı

Giriş ve Amaç: Splenektomi yaygın yapılan bir ameliyattır. En ciddi komplikasyonu portal (PVT) ve mezenterik venöz tromboz gelişimidir. Bu çalışmada splenektomi sonrası PVT insidansı değerlendirilmiştir.

Hastalar ve Yöntem: 2006 -2018 yılları arasında splenektomi yapılan hastalar yaş, cinsiyet, ameliyat sonrası ultrasonografi sonuçları ile geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: Splenektomi yapılan 112 hasta vardı. 64’ü (%57) erkek, 48’si (%43) kızdı. Yaş ortalaması 10,9±0,8 yıldı. Hastaların 83’üne (%74) açık ve 29’una (%26) laparoskopik cerrahi yapıldı. 27 (%24) hastaya ameliyat sonrası ortalama 10.9± 22.9 (1-87) ayda, portal venöz Doppler ultrasonografi (PVDU) yapılmıştı. Bunların 15’i açık ve 12’si laparoskopik splenektomi ameliyatı olmuştu. USG ile 24 (%89) hastada portal vende lümen kalibrasyonu normal, hepatopedal akım ve respiratuvar cevap doğal olarak izlendi. Hepsi açık splenektomi geçirmiş olan, 3 (%11) hastada ise ‘kronik portal ven trombusune sekonder fibrozis ve portal hilusta kavernöz transformasyon’ saptandı. PVT saptanan hastaların primer hematolojik hastalıkları orak hücreli anemi (n=2) ve immün trombositopenik purpura (n=1) idi. Orak hücreli anemi tanılı bir hastaya portal ven embolizasyonu yapılmış ve takipleri sorunsuz seyretmiştir. Diğer iki hasta ise takip dışıdır.

Sonuç: Splenektomi yapılan hastalarda PVT gelişimi nadir ancak önemli bir komplikasyondur. Hemolitik anemiler miyeloproliferatif hastalıklardan sonra ikinci en sık risk faktörüdür. Cerrahi yöntemin artmış risk konusunda bir fark yaratıp yaratmadığı tartışmalı olmakla birlikte, bu seride laparoskopik splenektomi sonrası PVT gelişen hasta olmamıştır. Splenektomi sonrasında rutin PVDU ile yakın takip yapılması önerilir.

Anahtar Kelimeler: Splenektomi, Portal, Doppler

Close
You can receive your congress attendance certificate after completing the congress evaluation survey.