Close

Poster - 29

Treatment of two newborns with esophageal atresia and distal tracheoesophageal fistula complicated by gastric perforation: choosing the simple way.

M Okumuş*, AU Zubarioğlu**, R Atalan***
*Yeni Yüzyıl University, Faculty of Medicine, Gaziosmanpaşa Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Yeni Yüzyıl University, Faculty of Medicine, Gaziosmanpaşa Hospital, Department of Pediatrics
***Bahat Hospital, Department of Pediatrics

Objective: Gastric distention and perforation are predictable results in a preterm newborn with esophageal atresia and distal tracheoesophageal fistula, especially when there is a need for mechanical ventilatory support. The results of the reported cases treated with emergency thoracotomy and fistula ligation after gastrostomy are not very satisfactory. Sometimes simple temporary solutions can be useful for stabilization and allows safety for required surgical treatment for later.

Patient and methods: Two preterm newborns with esophageal atresia and distal tracheoesophageal fistula complicated by gastric perforation were reported.

Results: Both of the patients were treated with a simple peritoneal drainage initially and the definitive operations were performed without any problem in much more stabilized patients, later.

Conclusion: Performing fistula ligation or occlusion as an initial treatment in patients with impaired cardiac and respiratory functions may worsen the status of the patient. In such cases, it could be better to perform simple interventions first to facilitate subsequent treatments.

Keywords: Tracheoesophageal Fistula; Stomach Rupture; Peritoneal Drainage.

Poster - 29

Mide perforasyonu ile komplike olan, distal trakeoözefagial fistüllü özefagus atrezisi tanılı iki yenidoğanın tedavisi: basit olanı seçmek.

M Okumuş*, AU Zubarioğlu**, R Atalan***
*İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Çocuk Cerrahisi
**İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Gaziosmanpaşa Hastanesi, Çocuk Hastalıkları
***Özel Bahat Hastanesi, Çocuk Hastalıkları

Amaç: Gastrik distansiyon ve perforasyon, mekanik ventilasyon desteğine ihtiyacı olan distal trakeoözefageal fistüllü özefagus atrezisi tanılı preterm yenidoğanlar için öngörülebilir sonuçlardır. Acil gastrostomi sonrası, acil torakotomi ve fistul ligasyonu ile tedavi edilen olguların sonuçları tatmin edici değildir. Bazen basit, geçici çözümler hastanın stabilizasyonu için yararlı olabilir ve daha sonraki gerekli cerrahi tedaviler için daha iyi şartlar sağlar.

Hasta ve yöntem: Özefagus atrezisi ve distal trakeoözefageal fistül tanısı olan ve mide perforasyonu gelişen iki preterm yenidoğanın tedavisi bildirildi.

Bulgular: Her iki hastaya da yatak başında, 12 F aspirasyon sondasından yapılan basit peritoneal dren göbek üstü orta hattan yerleştirildi. 12-24 saat sonra hastalar stabilize hale geldikten sonra. Önce torakotomi ile fistül divizyonu ve primer anostomoz yapılan hastalara aynı seansta, laparatomi ve gastrik onarım yapıldı. İki hasta da sorunsuz taburcu edildi.

Sonuç: Dolaşım ve solunum fonksiyonları bozuk olan hastalarda ilk tedavi olarak gastrostomi, fistül ligasyonu veya oklüzyonu yapmak hastanın durumunu daha da kötüleştirebilir. Bu durumda, daha sonraki tedavileri kolaylaştırmak için önce basit müdahalelerin yapılması çok daha iyi sonuçlar verebilir.

Anahtar Kelimeler: Trakeoözefageal fistül, Mide rüptürü, Peritoneal drenaj.

Close
You can receive your congress attendance certificate after completing the congress evaluation survey.