Close

Oral Presentation - 52

The effects of thyrotropin releasing hormone, glucocorticoid and insulin on experimental diaphragma hernia and fetal lung injury, which are experimentally formed in rats.

AB Önaksoy*, BD Demirel*, Ü Bıçakcı*, Y Süllü**, D Güvenç***, M Fındık***, B Tander*
*Ondokuz Mayız University department of Pediatric Surgery And Division Of Pediatric Urology
**Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Pathology, Samsun, Turkey
***Ondokuz Mayıs University Department of Veterinary Medicine

Aim: The aim was to evaluate the effects of TRH (thyrotropin releasing hormone), insulin and glucocorticoid (GHB) on diaphragmatic hernia and lung injury induced by nitrophen to pregnant rats.
Materials and Methods: 5 female rats, 5 male rats were kept in the same cage for 24 hours. Each female pregnant rat had its own group. Control Group (CG); no drug, Sham Group (SG); On the ninth day oral gavage was performed with nitrophen (it isthe same with treatment groups). TRH Group; on the 19th day with intraperitoneal (ip) TRH. GKK Group; ip on day 19. glucocorticoid. Insulin Group; ip on day 19. insulin. On day 21, 7, 7, 8, 10 and 9 rats were obtained in groups, respectively. APGAR scoring was performed. Bilateral anterior thoracotomy, median sternotomy and diaphragmatic defect were evaluated as percentage in the sacrificed rats. Histopathologic alveolar and bronchus counts were performed. Anova or Fischer Chi square test was used in the statistical study. P <0.05 was considered statistically significant.
Results: The mean APGAR score: 8.57, 5, 7.12, 6.20, 7.88, respectively. Statistically, there was no significant difference between SG and TRH and GKK groups. APGAR score in the insulin group was statistically significant (p = 0.024). Diaphragmatic defects were observed in 0, 5, 1, 3, 2 rats respectively. The diaphragmatic defect was in the lowest TRH group statistically with 12.5% ​​(p = 0.044). When the lung weights were assessed, the closest value to cG was seen in insulin group. Fetal lung development in the insulin group was statistically different from SG (p = 0.028). Alveolar and bronchial counts were statistically significant (p: 0.022) in the insulin group compared to SG.
Conclusion: Administration of TRH reduces the diaphragm defect size. Insulin use has positive effects on apgar score, fetal lung development, alveolar and bronchial count.

Keywords: Diaphragma hernia, nitrophene, insulin, TRH, dexamethasone.

Sözlü Sunum - 52

Ratlarda deneysel olarak oluşturulan diyafram hernisi ve fetal akciğer hasarı üzerine tirotropin salgılatıcı hormon, glikokortikoid ve insülinin etkileri

AB Önaksoy*, BD Demirel*, Ü Bıçakcı*, Y Süllü**, D Güvenç***, M Fındık***, B Tander*
*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Cerrahisi AD ve Çocuk Ürolojisi BD
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD Samsun, Türkiye
***Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Veterinerlik Fakültesi

Amaç: Gebe ratlara deneysel olarak nitrofen verilerek oluşan diyafram hernisi ve akciğer hasarı üzerine TRH (tirotropin salgılatıcı hormon), insülin ve glukokortikoidin(GKK) etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 5 adet dişi rat ve 5 adet erkek rat 24 saat aynı kafeste bulunduruldu. Her dişi gebe rat kendine ait grubu oluşturdu. Kontrol Grubu (KG); ilaç verilmedi, Sham Grubu (SG); 9. günde oral gavaj ile nitrofen verildi. TRH Grubu; 9. günde oral gavaj ile nitrofen, 19. günde intraperitoneal (ip) TRH verildi. GKK Grubu; 9. günde nitrofen, 19.günde ip. glukokortikoid verildi. İnsülin Grubu; 9. günde nitrofen, 19.günde ip. insülin verildi. 21. günde sezeryan ile gruplarda sırasıyla 7, 7, 8, 10 ve 9 yavru rat elde edildi. Yavru ratlarda APGAR skorlaması yapıldı. Sakrifiye edilen ratlarda bilateral anterior torakotomi, median sternatomi ile diyafram defekti yüzde olarak değerlendirildi. Çıkartılan akciğer dokuları tartıldı. Histopatolojik olarak alveol ve bronş sayımı yapıldı. İstatistiksel çalışmada Anova ya da Fischer Ki Kare testi kullanıldı. P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Bulgular: APGAR skoru ortalamaları gruplarda sırasıyla 8.57, 5, 7.12, 6.20, 7,88’ di. İstatistiksel olarak SG ile TRH ve GKK grupları arasında anlamlı fark saptanmazken, İnsülin grubunda APGAR skoru istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p=0.024). Diyafram defekti gruplarda sırasıyla 0, 5, 1, 3, 2 ratta görüldü. Diyafram defekti %12.5 ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde en düşük TRH grubundaydı (p=0.044). Akciğer ağırlıkları değerlendirildiğinde KG’a en yakın değer İnsülin grubunda görüldü. İnsülin grubunda fetal akciğer gelişimi SG ile istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p=0,028). Alveol ve bronş sayısı İnsülin grubunda SG’a göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde fazlaydı (p:0,022).

Sonuç: Nitrofen ile oluşturulan diyafram hernisinde, TRH verilmesi diyafram defekti büyüklüğünü azaltmaktadır. İnsülin kullanımının Apgar skoruna, fetal akciğer gelişimine, alveol ve bronş sayısına pozitif etkileri vardır.

Anahtar Kelimeler: Diyafram hernisi, nitrofen, insülin, TRH, deksametazon

Close
You can receive your congress attendance certificate after completing the congress evaluation survey.